Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер говори пред група румънски журналисти за шансовете на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство на фона на публикации в български медии, че присъединяването на България към Шенген ще стане факт през 2019 г., пише букурещкото издание «Адевърул». Това съобщи БТА.
Румънски журналист попита Манфред Вебер как стоят нещата по този въпрос.

«Това, което искаме да постигнем е ясно: искаме разширяване на Шенгенското пространство, а Румъния и България трябва да станат членки на това пространство. Това е наша обща цел, това е нашата обща посока», отговори Вебер.

Той допълни обаче, че докладът по Механизма за сътрудничество и проверка за България е бил много положителен, докато този за Румъния е бил изключително негативен.

«Румъния върви в грешна посока по въпроса за правовата държава, а това създава проблеми по отношение на присъединяването към Шенген.

Все още не знаем резултата от дискусиите за присъединяването, но правителството на Румъния носи голямата отговорност за промяна на посоката, в противен случай Румъния има по-малки шансове за присъединяване към Шенген», е заявил Вебер.
В отговор на въпрос кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия коментира също и връзката между Механизма за сътрудничество и проверка и присъединяването към Шенген.

«Няма формална връзка», каза Вебер, «но от политическа гледна точка хората от Шенгенското пространство се страхуват, че борбата с корупцията в Румъния не се развива нормално», допълни той.

Вебер отново повтори, че румънското правителство носи отговорността да изясни въпросителните от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, тъй като в противен случай това ще се отрази негативно върху присъединяването на Румъния към Шенген.
«Адевърул» припомня, че според публикации в български медии Манфред Вебер е заявил, че България ще се присъедини към Шенген с въздушните си граници през 2019 г. Вестникът припомня, че Вебер е член на ЕНП, която е в едно и също политическо семейство с управляващата в България партия ГЕРБ.
«Адевърул» цитира по тази тема и мнението на един от лидерите на новосформираната партия «Движение Румъния заедно» Алин Митуца. Според Митуца изявлението на Манфред Вебер е «строго политическо».

«Решението за присъединяване към Шенген се взема от Съвета на ЕС, а Съветът на ЕС не е дал никакъв знак, нито формален, нито неформален, че би могъл да вземе подобно решение», написа Алин Митуца на страницата си във Фейсбук.

Тагове: ; ; ;