Киеву грезится «Варяг»: эксперт оценил украинскую «запись радиообмена» авиации РФ в Черном море

Заместик председателя на Службата за сигурност на Украйна Олег Фролов по време на брифинг в Киев заяви, че украинските моряци, намиращи се на борда на нарушилите руската граница кораби, били подложени на шест вида насилие. Това съобщава информационния портал УНИАН.

Фролов демонстрира уж прихванат аудиозапис от радиообмена на руската авиация в момента на инцидента в Керченския пролив. Според представителя на СБУ, руските изтребители Су-30 и вертолетите Ка-52 били нанесли ракетни удари по украинските кораби.

Той отбеляза също, че корабите на ВМСУ са станали мишена за руските военнослужещи, защото украинските моряци уж били подложени нан 6 вида насилие: от тарана ПСКР «Дон», 2 ракети от многоцелевия изтребител Су-30, 2 ракети от разузнавателния-ударен вертолет Ка-52, крупнокалибреното корабно въоръжение и щурма на катерите на спецназа.

Фролов подчерта, че понастоящем продължава шестият вид насилие — «физически и психически  натиск» над арестуваните военни от ВМСУ.

Капитан 1 ранг от запаса  Василий Алексеевич Дандикин счита, че СБУ се опитва да лансира поредната провокация на Киев, при това подготвена специално.

Според него, украинската страна дори не е могла правилно да назове самолетите, които са участвали в патрулирането на Керченския пролив.

«Това са пореднити стъкмистики, защото не Су-30, в този район са щурмовите Су-25, които са извършвали прелитане над корабите, които са идвали както от страна на Бердянск, така и откъм Одеса.

Такива заходи са нужни, за да се покаже, че всичко е под контрол и противникът да се застави да действа по закон», отбеляза той.

Експертът подчерта, че ако Су-25 и Ка-52 действително са били нанесли удар по речните артилерийски бронирани катери на ВМСУ, то те сега биха били не на пристанището в Керч, а някъде на дъното.

«Ако това се бе случило и Су-25 бе нанесъл удар, то тези кораби отдавна нямаше въобще да ги виждаме на повърхността. Там има само пробойна от 30-мм установка на граничния кораб, снарядът дори не е фугасен.

Бронята на тези катери е символична», добави експертът.

«Сега ще чуем много екзотика от страна на Украйна.

Но фактът си остава факт: те влязоха в нашите териториални води без разрешение.

Затова тази  група кораби по закон трябваше да бъдат потопени.

Руските граничари си свършиха работата перфектно.

Авиацията им оказа само морална подкрепа.

Появата на авиацията в небето повлия върху решението на украинските моряци да се предадат и повече да не се занимават с провокации, както и да не откриват огън по руските кораби.

Оръдията на украинците, както вече се знаем, бяха подготвени за стрелба.

Ако бяха открили огън, войната щеше да започне моментално, а всички украински моряци заедно с корабите им, отдавна вече щяха да са изядени от рибите», резюмира експертът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;