Да разгледаме реалната ситуация около конфликта в Керченския пролив.

Първо, флотът на Русия, който уж бил стоварил цялата си мощ върху нещастните агънцета божии от Украйна, които си плували така случайно със заредено и насочено оръжие, първоначално въобще не се появил на «историческото» сражение.

Малкият кораб «Суздалец», който по ирония на съдбата е дело на «Ленинската ковачница» (сега заводът е собственост на Порошенко),  е създаден в Киев през 1983 г., т.е. от завода, в който е произведени катера тип «Гюрза-М», е бил задействан в самия край на епичната «битка».

При това само, за да наблюдава действията на вече спрения «Никопол».

Главни действащи лица в цялата драма са  ПСКР «Дон» и ПСКР «Изумруд», които принадлежат на бреговата охрана на граничната служба на Русия, т.е. на ФСБ, а не на руския флот.

Помагат им катери от тип «Собол» и «Мангуст». Но първата цигулка свири ПСКР.

«Дон»

Да започнем с ветерана, т.е. граничния стражеви кораб «Дон». Той е дело на Ярославския корабостроителен завод, създаден е преди 20 години, през август 1996 г, построен е по проекта  745П.

Проектът е продължение на мероприятие за създаването за серия морски буксири още от 70-те години и е модернизиран специално за нуждите на Граничните войски на КГБ на СССР.

Общо по проекта  745П са създадени около 20 кораба.

Проектът е много удачен.

Корабите притежават добра скорост, могат да работят в тежка зимна обстановка.

Именно «Дон» се «стоварил» върху «Яни Капу» на Украйна.

Буксир от проекта 745МБ

Екипажът на «Дон» се състои от 47 човека, от тях 6 офицери и 4 мичмана.

Герои недели: ПСКР «Дон» и ПСКР «Изумруд»

Вторият герой от трагикомедията (макар Порошенко може да превърне всичко това в трагедия) е  ПСКР «Изумруд», за разлика от своя другар, той изглежда съвременен и мускулест спортист.

«Изумруд» е построен по проекта 22460 тип «Ловец».

Корабите от този проект притежават повишена морска проходимост и могат да действат при вълнение на морето до 6 бала (височината на вълната достига до 5-6 метра).

И пак по ирония на съдбата, при проектирането е заложено използването на кораба в различни региони в света, както в екваториални води, така и на север, в условията на заледяване.

Но главното е друго: още в проекта е заложена възможността поставените задачи да се изпълняват дори след сблъсък с кораб-нарушител.

«Изумруд» 

ПСКР «Изумруд» е създаден в корабостроителния завод «Алмаз» в Санкт Петербург.

Предаден е на ФСБ.

«Изумруд» в Балаклава

Авторите на проекта заложили в кораба осем  ПЗРК «Игла». Авиационно въоръжение също.

Корабът притежава площадка за вертолет Ка-226 или за БПЛА.

От същия проект са построени още 12 кораби, освен заложените.

Заслугите на капитаните и екипажите на руските кораби, участващи в операцията по предотвратяване на незаконното пресичане на руската граница са огромни.

Това са героите!

Благодарности от цяла Русия и от цялото прогресивно човечество.

Забравих да ви кажа, че Роман Мокряк, командирът на украинския «Бердянск», едно от артилерийските бронирани корабчета от типа «Гюрза-М», говореше за такава огромна морска мощ на Украйна и очевидно вече се виждаше награден с орден…

Но…

След първите изстрели на руснаците по «Бердянск» Мокряк назабавно спрял, предал се и дори започнал да моли «клетите москали» помощ за тримата ранени.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;