Заплаха от 40 милиона икономически мигранти от Африка стои над Европейския съюз. За това предупреди премиерът Бойко Борисов. Това съобщава Nova.

«Статистиката сочи, че ако населението на Африка се развива с тези темпове, ще стигне 1,5 млрд. души. Трябва да се направи така, че хората тук да останат, да работят, да се развива икономиката, за да се изравняват постепенно с държавите в Европейския съюз. Наготово няма как да стане. А и да дойдат 40 млн., накрая ще се счупи Европа», каза премиерът, който е на посещение в Мароко.

От Мароко министър-председателят изрази и остра позиция по повод конфликта Русия-Украйна.

Късно вечерта в четвъртък Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България.

«За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече», каза Бойко Борисов.

Акценти в разговорите на двете делегации са сигурността и икономическото развитие на отношенията между България и Мароко. Министър-председателите на двете държави подписаха и споразумение към спогодбата за социална сигурност.

Тагове: ; ; ; ; ;