29 ноември 2018-НюЗ Фронт.

Предстоящите парламентарни избори в Република Молдова не предвещават нищо добро на Демократичната партия. И ако едиственото спасение за нея можеше да стане показателното подаване на заявка за влизане в ЕС, то и тук плановете им се провалиха.

 

И пречка за молдовскския олигарх и лидер на ДПМ ( Демократична партия на Молдова) Влад Плахотнюк се оказва Румъния, която ще оглави Съвета на Европейския Съюз в първото полугодие на 2019 година.

Румънския посланик в Кишинев Даниел Ионице увери, че докато Букурещ води председателството в Съвета, Молдова няма да може да подаде заявка за встъпване.

 

» Преди всичко, не се вижда даже стремежът на молдовското ръководство в тази посока. А може да възникне в крайно нееднозначен момент. А на нас изненади не ни трябват, защото подобно решение трябва да бъде предшествано от подготовка, а аз не съм видял такава и по-рано, затова съм сигурен, че за този малък срок, който остава няма да е достатъчен»,- коментира румънския дипломат в ефира на телевизия 10TV.

 

Имайки предвид, че в началото на новата година в Молдова се очаква провеждането на парламентарни избори, логично е да се предполага, че целия ресурс ще бъде насочен именно в този процес, добави още Ионице.

Припомняме, че парламентарните избори в Република Молдова са насрочени за 24 февруари 2019 година.

Според социологическите проучвания сред населението, позицията на прозападните власти е сериозно разклатена и не се ползва с доверие.

Рейтингът на Влад Плахотнюк съставя по-малко от 6% . Същото ниво държи и премиерът на Молдова Павел Филип. Най-нисък рейтинг има само говорителят на парламента – 2%.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;