Продължението на газопровода «Турски поток» в Европа ще бъде готово с поне една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс, цитирана от БТА.
Според източници на агенцията това се обяснява със забавяне в изграждането на съответната инфраструктура в Централна и Източна Европа. Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, сръбският и българският участъци от продължението на
«Турски поток» ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 година и ще могат да заработят през януари 2021-ва.
Задържането на мощности предполага, че е необходимо продължаване на транзита през Украйна и след 2019-а година, отбелязва Интерфакс.

Газопроводът «Турски поток» може  да премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия, съобщава «Коммерсант»,

позовавайки се на газотранспортните оператори на тези страни в рамките на процедурите от резервирането на техните бъдещи мощности (open season).

Отбелязва се, че в България и Сърбия газта ще тръгне от 2020 година, в Унгария — от 2021 и в Словакия — от втората половина на 2022 година.

Българските компании ще проведат търг за бъдещите мощности на газопровода през декември.

Те напълно съответстват на мощностите на едната от линиите на «Турски поток».

На свой ред операторите от Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври вече са провели търг за резервирането на нови мощности от октомври 2022 година за седем годони, пише» Комерсант».

Според източниците на изданието, всички предложени мощности ще бъдат резервирани от «Газпром».

По такъв начин руската компания има намерение да пусне две линии на «Турски поток» в експлоатация още от 2020 година, а от 2022-а да се откаже от транзита на газ през Украйна.

«Турски поток»

Проектът предполага изграждането на газопровод през Черно море, който ще се състои от две линии с мощност по 15,75 милиарда кубични метра всяка. Първата е предназначена за доставката на газ за турските потребители, втората — за страните от Южна и Юго-Източна Европа.

Всички работи трябва да завършат през декември 2019 година.

«Газпром» притежава целия морски участък на газопровода.

Компанията сама финансира изграждането на двете направления.

Петя Паликрушева и  БТА

Тагове: ; ; ;