Парламентът прие бюджета на ЦИК за 2019 г.

    Парламентът прие бюджета на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за 2019 г. Това стана с приемане на второ четене на текстове от закона за държавния бюджет за следващата година.
За разходи в бюджета на ЦИК са предвидени 4 993 000 лв., от които за персонал 3 800 000 лв., за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт — 200 000 лв.
От БСП поискаха бюджетът на комисията да бъде увеличен с 50 млн. лв., за да се обезпечи машинното гласуване. Това предложение беше отхвърлено. Изборният процес не е обезпечен, смятат от левицата. Тези машини са записани в законодателството от 2014 г., всякакви аргументи, че не е възможно, са неадекватни, заяви Крум Зарков. Да направим така, че честността на изборния процес да бъде обезпечена с достатъчно средства, призова той.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че 50 млн. лв. са предвидени в централния бюджет и ще бъдат насочени за плащане тогава, когато има условия за това.
Последвалият дебат в пленарната зала се превърна в спор «за» и «против» машинното гласуване. Засегнат беше и въпросът за избирателната система.
Йордан Цонев от ДПС заяви, че машинно гласуване трябва да има и машините трябва да са обезпечени.
Георги Свиленски от БСП каза, че дори на световното първенство по футбол са въвели машини и подчерта, че хората искат демокрация. Той попита Цветан Цветанов от ГЕРБ дали е готов да изведе ГЕРБ на избори с машинно гласуване или може да прави избори само с бюлетини. Цветанов не отговори на този въпрос, а заяви, че за цялата българска демократична общност не е забравен случаят «Костинброд». Не бяхте ли част от този сценарий, попита той Свиленски. Според Цветанов от БСП използват фалшиви новини.
Според Тома Биков от ГЕРБ машинното гласуване трябва да се въвежда разумно. Данаил Кирилов от ГЕРБ пък заяви, че според анализ машинното гласуване не спестява време. Пенчо Милков от БСП застана на обратното мнение, като заяви, че машинното гласуване облекчава работата на администрацията и гарантира верността на вота.
Има закон и той трябва да се спазва, заявиха от левицата. В пленарната зала дискутираме дали да се спази законът или да не се спази — това е разбирането на ГЕРБ за върховенството на закона, коментира Филип Попов от БСП. По думите му от ГЕРБ се притесняват от опосредстването на изборите от една машина, която не може да бъде корумпирана.

Тагове: ; ; ; ;