Властите в Украйна водят тайни преговори със САЩ за създаването в източната част на страната на американска военна база.

Това съобщи «Известия», позовавайки се на няколко източника от управляващите кръгове в Украйна.

«Виждаме, че Полша води активни преговори за разполагането на американски бази, поради заплахата от страна на Москва.

Дължината на нашата граница с Русия е по-голяма, затова считаме,  че при нас също трябва да се появи военна база на САЩ», сподели за изданието източник от дипломатическите кръгове на Украйна.

Друг събеседник на изданието добави, че на този етап става дума за кулоарни преговори и опити да се обясни на Вашингтон от какво точно произлиза необходимостта от американското военно присъствие в Украйна.

Изданието също цитира коментара на народния депутат от Върховната рада от Блока на Петро Порошенко Иван Виник, който е потвърдил факта на водене на подобни преговори.

«Ако говорим за политическото ниво, с американците се води диалог по този въпрос.

Така ще се придвижим по-близо до интеграията на Украйна в НАТО», сподели той.

Парламентаристът уточни, че американската военна база трябва да бъде разположена в източна Украйна или близо до Крим, защото там могат да възникнат «заплахи от военен характер».

Отношенията между Украйна и РФ рязко се влошиха след инцидента в Керченския пролив, където в резултат на провокативните дейстия и нарушаване на границата с Русия бяха задържани три украински военни кораби.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;