Успешно беше завършено свързването на Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на съобщение на TAP. Това съобщи БТА.
Заварката е била извършена на границата между Гърция и Турция в присъствието на представители на компаниите на двата газопровода.
В съобщението се казва, че «това свързване е още един важен момент в реализирането на Южния газов коридор, един нов енергиен маршрут, който ще увеличи енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки. По Южният коридор ще се транспортира природен газ от находището «Шах Дениз II» в Каспийско море към Турция и оттам — към европейските пазари».
Генералният директор на TAP Лука Скепати е заявил, че събитието е важна крачка напред и е припомнил, че според графика доставките на природен газ по Южния газов коридор за Европа трябва да започнат през 2020 г.
Трансанадолския газопровод (TANAP) преминава през Азербайджан, Грузия и Турция, а Трансадриатическия газопровод (TAP) — през Гърция, Албания и достига до Италия през Адриатическо море.
Чрез интерконектора Гърция — България (IGB) и България ще може да получава природен газ от Азербайджан по Южния газов коридор.

Тагове: ; ; ; ;