Изразяваме своето категорично възмущение от лакейската позиция на Президента на България Румен Радев, който, демонстрирайки вярност към оста на Злото – НАТО, САЩ и ЕС, огласи абсурдни искания към Русия за освобождаване на съдовете от военния флот на Украйна и на украинските военнослужещи, които бяха пленени при украинското агресивно незаконно нахлуване в територията на чужда суверенна държава!

Ние, българските комунисти от Движение „Че Гевара“ и Съюза на комунистите в България“, протестираме срещу опитите за милитаризиране и нагнетяване на противопоставянето между Русия и Украйна, които бяха осъществени от страна на фашистката украинска власт!

Украинският президент Петро Порошенко подписа Указ за въвеждане в Украйна на военно положение, а Върховната рада на Украйна гласува и подкрепи този Указ. От днес, 28 ноември 2018 година, в Украйна е въведена, фактически, военна диктатура. Повод за това решение е военно-морският сблъсък близо до Керченския пролив между силите на Русия и Украйна.

Повече от очевидно е, че незаконните действия на Украйна са планирани, за да не бъде позволена промяната на украинската политика в посока възстановяване на мира.

Киевският фашистки режим и неговите покровители от НАТО, ЕС и САЩ предприеха опит за кървава провокация в Керченския пролив, която цели разгарянето на ново напрежение в черноморския регион.

Подобни незаконни действия и провокации пораждат опасения за още по-сериозно противопоставяне между страните, участници в конфликта, и за синхронизиране на нова антируска атака от страна на НАТО, САЩ и ЕС, която би могла да прерасне в тежък въоръжен сблъсък!

Днешното обявяване на военно положение в Украйна не само преустановява надпреварата за президентските избори в тази държава, но превръща Петро Порошенко във военен диктатор, подкрепен от западните войнолюбиви сили!

За нас, комунистите в България, няма никакво съмнение, че най-голямата тежест от военното положение в Украйна ще бъде понесена от украинските работници. От днес нататък имено техните права и свободи ще бъдат ограничавани и отнемани.

Комунистите от Движение „Че Гевара“ и от Съюза на комунистите в България призоваваме за единен класов фронт срещу милитаризацията в живота и политиката; призоваваме за ясна политическа и гражданска реакция срещу всякаква подкрепа за диктаторски, фашистки и ксенофобски държавни режими.

В този труден момент за работническата класа в Украйна солидарността между работниците може да бъде онзи лъч надежда, който да освети тъмното царство на кървавата капиталистическа политика!

Не на войната!
Не на милитаризма!
Да живее солидарността между хората на труда от цял свят!

Искаме социализъм, а не смърт!

Движение «Че Гевара»

Съюз на комунистите в България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;