Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст предложи да се забрани на руски кораби, отплуващи от азовските пристанища, да влизат в пристанищата на Европа и САЩ. Това се казва в доклада на дипломата.
В США предложили закрыть порты Европы для кораблей России из Азовского моря

  • Докладът е публикуван на сайта на Атлантическия съвет  (Atlantic Council) — американски неправителствен аналитичен център — няколко дена преди инцидента в Керченския пролив.
  • «Съединените Щати и ЕС следва внимателно да проучат кремълските провокации в Азовско море и да обмислят адекватни ответни мерки. Възможно е да се забрани на руски кораби, излизащи от пристанищата на Азовско море, да влизат в пристанищата на Европа и САЩ, докато Москва възпрепятства украинското корабоплаване», се казва в документа.

  • Хербст също призова САЩ и ЕС да разгледат «изпреварващо използването на санкции за сдържане на по-нататъшни кремълски агресии».

«До момента санкциите се използваха, за да бъде наказан Кремъл за миналите му грехове, но те могат да се използват и за да бъде той лишен от стимул за по-нататъшна агресия», отбеляза дипломатът.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки, политологът Сергей Судаков счита, че Вашингтон има пряко отношение към  действията на Украйна в Черно море.

«Едва ли бихме видели подобни инциденти, ако Държавният департамент на САЩ системно не подкрепяше инициативите на чиновническото безобрание в управляващите кръгове на Украйна», каза експертът.

По-рано замглавата на руското МВнР Александър Грушко нарече случилото се произшествие в Керченсия пролив осъзната провокация, извършена по вътрешнополитечески мотиви.

На 25 ноември  три украински кораба незаконно пресякоха руската граница, след което бяха задържани.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;