Върховната рада одобри указа на президента Петро Порошенко за въвеждането на военно положение в отделни области на Украйна за 30 дена след инцидента в Керченския пролив.

По-рано представителите на парламентарните партии по време на консултанции се договориха, че подобно решение няма да отмени президентските избори. Те ще се проведат на 31 март 2019 година.

Преди гласуването в Радата държавния глава се обърна към нацията. По време на изявлението си той заяви за заплахата от сухопътна операция против Украйна.

«В ръцете ми има документ от разузнаването, сводка от нашите разузнавателни данни, тук на няколко страници детайлно са описани всички сили на противника, които са на разстояние няколко десетки километра от нашите граници, готови всеки момент за незабавно нахлуване на територията на Украйна», заяви Порошенко.

Преди това Порошенко подписа указ за решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за въвеждането на военно положение в страната за 60 дена във връзка с инцидента в Черно море.

По-късно президентът заяви, че предлага на Радата да въведе военно положение на цялата територията на страната от 10 часа на 28 ноември за периода 30 дена вместо първоначално обявените 60 дена, за да не прекъсва изборите за държавен глава.

По-рано сутрента корабите на ВМС на Украйна «Бердянск», «Никопол» и «Яны Капу», движейки се от страна на Черно море към Керченския пролив, нарушиха границата.

Корабите не реагирали на законните искания на руските граничари, опасна маневрирали и били задържани.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече случилото се «много опасна провокация, която се нуждае от сериозно разрешаване».

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров подчерта, че Киев е нарушил международното право, и обеща, че Москва ще пресече твърдо каквито и да са посегателства върху нейния суверенитет и сигурност.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;