В последен ход пред срещата на високо равнище на Г-20, включително с американския президент Доналд Тръмп, желаещ да покаже, че е отворен за чуждестранни компании, Китай проправя пътя за навлизане в страна на германския застраховател Allianz SE, съобщава «Уолстрийт джърнъл». Това съобщи БНР.

Китайският президент Си Дзинпин продължава да се намира под натиск преди срещата на лидерите на най-големите икономики от Г-20 в края на седмицата в Буенос Айрес (Аржентина) с оглед на многомесечната търговска битка със САЩ и нарастващата критика от Европа относно китайските търговски практики.

През последните седмици обаче китайските регулаторно органи разрешиха на компанията American Express Co. да учреди картови клирингови услуги и благослови поглъщането на производителя на части за самолети Rockwell Collins Inc. от американския гигант United Technologies Corp. за 23 млрд. долара.

Тази неделя застрахователният и банков регулатор на страната пък заяви, че е получил искането на Allianz да учреди в Китай първото изцяло чуждестранно холдингово застрахователно дружество. От немският застрахователен гигант посочиха, че одобрението ще позволи да разшири инвестициите си в Китай.

Трябва да се има предвид, че базираната в Хонконг група AIA, която се отдели от компанията AIG, е единствената чуждестранна форма, работеща без местен партньор на пазара за животозастраховане в Китай, като дейността ѝ е ограничена само в някои градове.

В понеделник пък френската застрахователна компания AXA SA заяви, че ще закупи и ще поеме пълния контрол над своите китайски имуществени застрахователни бизнеси в лицето на фирмите AXA Tianping Property and Casualty Insurance Co.

Тагове: ; ;