„Заглавието на книгата ми „Русия се завръща на Балканите“ е леко преувеличено, защото, както много хора подчертават, Русия никога не си е тръгвала». Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ авторът Димитър Бечев. Днес книгата ще бъде представена, като ще има и дискусия. Книгата отива отвъд стереотипите и предлага трезв анализ не само на руското влияние в Югоизточна Европа, но и на сериозните му ограничения, като същевременно разрушава мита, че страните от региона и техните лидери са просто жертви на вероломството на Москва.

„Новото от периода след анексията на Крим е решението на Русия да играе много по-твърдо срещу Запада“, добави той.

Бечев е съгласен с твърдението, че Балканите са използвани от Русия за създаване на нестабилност в периферията на ЕС:

„Русия показва на Запада едно огледало. /…/ Това контрапослание на Русия – „Вместо да критикувате нас, вижте вашите недъзи“, има особен резонанс. В този смисъл Балканите са една такава невралгична точка. Това е двупосочна улица. Не само Русия използва пролуките, но също и много от местните актьори използват Русия за свои цели. Брак по сметка, ако можем така да го наречем“.

Според Бечев лостовете на Русия в България са предимно в икономическите зависимости.

„Русия има възможности да играе с всяка страна от ЕС индивидуално, но тя няма капацитета да подкопае и обърне процеса на европейската интеграция. Ако това стане, то ще е плод на вътрешни кризи и проблеми в ЕС. Тези проблеми не са дело на Русия“.

Той коментира и проекта „Турски поток“: „Струва ми се, че опитите на Борисов за намиране на общата пресечна точка с турското ръководство са оправдани от гледна точка на България. България има интерес да продължи да работи с Турция“.

Интервю на Ирина Недева от БНР с Димитър Бечев

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;