КТ "Подкрепа" организира протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища

    Индустриалните федерации на КТ «Подкрепа» организират протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища, съобщи на пресконференция в централата на синдиката Димитър Манолов, президент на КТ «Подкрепа». В протестното шествие се очаква да се включат около три хиляди души. Това съобщи БТА.
В началото на декември в Катовице, Полша, ще се състои 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очакваме и настояваме правителството да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ реалността в енергийния сектор и последствията за българската икономика. В момента България няма Национална енергийна стратегия и програма за бъдещето за развитието на отрасъла, заявяват от синдиката. ЕК да прилага диференциран модел към отделните държави спрямо тяхното състояние и перспективи за развитие, каза Манолов. В България основен източник на енергия е АЕЦ «Козлодуй», а ТЕЦ-овете помагат, когато потреблението се увеличи и ако те спрат, може да има недостиг, защото няма и откъде да се внесе енергия, допълни президентът на синдиката.
Протестното шествие ще мине през централата на Европейската комисия, Министерството на икономиката, президентството, Министерския съвет и КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ, съобщи Димитър Манолов.
Цената на електроенергията се увеличава, но цената на въглищата не се вдига, заявиха от синдиката. Ако мините не могат да произвеждат въглища, то и ТЕЦ-овете не могат да работят, посочиха от КТ «Подкрепа».
В България почти половината от електроенергията се произвежда от въглища, местно производство. Намаляването на тази икономика ще ликвидира изцяло български бранш, в който са заети общо 150 хиляди души, заявиха от синдиката.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;