Руският сенатор Франц Клинцевич счита, че има голяма вероятност военното положение, което Киев може да въведе след провокациите в района на Керченския пролив, да бъде продължено до президентските избори с всички произтичащи от това последствия.

ФСБ на Русия по-рано заяви, че корабите на ВМС на Украйна «Бердянск», «Никопол» и «Яни Капу»са нарушили руската граница, не са реагирарали на законните искания на съпровожащите ги кораби и катери на граничните служби на ФСБ и Черноморския флот на Русия незабавно да спрат и са маневрирали опасно, поради което са били задържани.

Както по-рано съобщи МО на Украйна, със заповед на главата на генералния щаб на ВСУ са приведени в пълна бойна готовност на основание решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждането на военното положение в законов режим .

СНБО на Украйна е взел решение да въведе военно положение на територията на страната за 60 денонощия.

Решението трябва да бъде утвърдено от Върховната рада, която ще се събере на извънредно заседание за разглеждане на този въпрос в понеделник в 17 часа.

«Няма съмнения, че Върховната рада ще утвърди това предложение на СНБО на Украйна, подкрепено от президента на страната Петро Порошенко.

На този етап става дума за 60 денонощия.

Но има много голяма вероятност след това военното положение да бъде продължено до президентските избори с всички произтичащи от това последствия», твърди парламентаръстът.

«Убеден съм, че при всяко развитие на събитията спокойствието и  издръжливостта ще останат неизбенни в Русия, което разбира се не означава, че ще си затваряме очите за новите провокации на Киев, ако те последват», добави Клинцевич.

Сенаторът подчерта, че руските граничари адекватно са реагирали  на незаконното нахлуване на кораби на ВМС на Украйна в териториалните води на Русия.

В подобна ситуация по същия начин би постъпитала всяка уважаваща себе си държава.

При това тези провокации са продължили няколко часа, Киев е имал достатъчно много възможности  да оправи ситуацията», припомни Клинцевич.

Според него, провокацията в Керченския пролив е била организирана, за да се въведе военно положение в Украйна с цел «да се провокира реакция от външния свят».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;