Русия ще бъде принудена да реагира на плановете на САЩ да разположат в Европа системите за противоракетна отбрана «Иджис ашор Ем Кей 41» (Aegis Ashore MK41), заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Това съобщи БТА.

По думите му разполагането им би било в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г., предаде Ройтерс.
Рябков добави, че Москва би желала този договор да остане в сила, в случай че Вашингтон го спазва.

Пред репортери в Москва висшият дипломат каза, че Русия не разполага с ракети, забранени от договора.

По думите му ракетите, за които САЩ твърдят, че нарушават договора, не са били тествани в обхват, забранен от договора.

Той каза още, че американската страна е обвинила Русия още преди да получи доказателства за противното.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от ракетния договор от 1987 г. заради нарушаването му от руска страна, припомня Ройтерс.
На пресконференцията си Сергей Рябков обвини Вашингтон, че не е отговорил на нито една от претенциите на Москва относно ситуацията около договора, а също, че не е предявил обективни данни, че Русия го нарушава, предаде ТАСС.
Рябков посочи, че военното планиране на Русия изхожда от най-лошия вариант, а именно — връщане на американски ракети в Европа.

По думите му САЩ вече са решили да денонсират ракетния договор от 1987 г., а кога ще се случи това е само въпрос на време.

Той добави, че руският президент Владимир Путин ще обсъди въпроса с Тръмп на срещата им в Аржентина по време на форума на Г-20.

Тагове: ; ; ; ;