Няма шанс протестите във Франция да затихнат, въпреки случилото се преди няколко дни, каза в предаването «12+3» журналистката Румяна Угърчинска, която от дълги години живее във Франция:

Угърчинска коментира защо се появява идеята за връзка на протестите с Марин льо Пен:

«Това е част от демагогията, която изразява правителството и тактиката на правителството вече повече от 10 дни, от самото начало на изявата на жълтите жилетки. Те наистина се чудят как да отговорят на това нещо, как да ги неутрализират и тяхната стратегия е да се опитат да ги представят като крайнодесни и да втълпят в общественото мнение, че ако не са те, ще е Льо Пен, което и самият президент Макрон повтаря и на европейско ниво с наближаващите европейски избори — че Европа има избор между нас, либералите, или крайнодесните.»

Журналистката отбелязва, че в тази ситуация рейтингът на Еманюел Макрон пада, а французите са разочаровани от президентите си:

«Те изпитват силно разочарование към всичките президенти, които се изредиха през 15-те изминали години, поради което те отказаха да гласуват вече за класическите партии ляво-дясно, опитаха се да се обърнат към крайнодесния вот, който е вот на протест, и когато г-н Макрон се появи, като каза:

«И аз съм съгласен с вас — нито леви, нито десни, ще спася положението. Аз имам формулата, която ще промени всичко», те му повярваха и сега наистина се чувстват безкрайно разочаровани. Но това разочарование, този яд, това чувство за безизходица, натрупано вече от 15 години, му се стовари върху раменете на Макрон, защото той наистина даде обещанието, че реши въпроса, което явно не става. Рейтингът му пада.»

Относно евентуалното лидерство на Франция в Европа след оттеглянето на Ангела Меркел от канцлерския пост Румяна Угърчинска отбеляза:

«В момента г-н Макрон, както и цялото негово движение, което е нещо ново в Европа, е изправен, пред едно огромно предизвикателство. С начина, по който той ще съумее да се справи с това, той ще съумее да помогне и на Европа, тъй като наистина имаме нужда от европейско лидерство, което няма да бъде вече от Германия. «

Тагове: ; ; ; ; ;