Протестите ще тлеят до празниците, но автопоходите може би ще продължат и след тях. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио «Фокус» политолога и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Димитър Димитров.

Нищо не може да прекрати протестите, за тях има достатъчни поводи. Двете главни искания на протестите бяха тези на майките на деца с увреждания и бунта срещу повишаването на цените на горивата, каза още той.

„И едното, и другото е намерило своето решение. Майките участват в процеса на приемане на решения. Все пак в момента, в който са предвидени необходимите средства в републиканския бюджет, въпросът е да се уредят детайлите на тяхното разпределение т. е. нормативната база.

Майките продължават да са част от този процес и до сега не са изказали аргументи, с които да обвиняват управляващите, че по някакъв начин ограничават тяхното участие.

От друга страна, при цената на горивата, този път международното положение помогна, защото цената на барел с нефт тръгна стремително надолу и това е изключително благоприятен фактор“, обясни той.

Димитър Димитров каза още, че данъците за колите ще се повишат локално, гражданската отговорност също, но в това няма нищо драматично.

Учудващо ще е, ако няма платени групи от протестиращите, коментира още политологът и добави, че на протестите няма лидери, защото те трябва да станат говорители и да кажат политическите си искания, като по този начин ще ги свържат с някоя партия.

Според него тактиката, която приема социалистическата партия като главна опозиция е да прави всичко възможно, за да бъде притискано управлението и да бъде вкарано в обяснителен режим, който евентуално да доведе до неблагоприятни изборни резултати през май.

Докато има напрежение ще има очаквания да се разклати управлението, каза още той и обясни, че в ГЕРБ признаци на криза не се забелязват.

Политологът предполага, че след европейските избори напрежението между коалиционните партньори ще се успокои.

 

Тагове: ; ; ; ; ;