Във Франция се прави опит за „пълзящ преврат“, изказа мнение в предаването „Хоризонт до обед“ журналистът Влади Николов в коментар за протеста на „жълтите жилетки“ в страната.

„Данъците скочиха и това съвпадна със скока на горивата.

Това беше капката, която преля, и се използва като претекст за един вид „съсирване“ на всички сили, които са против администрацията – от крайната десница до крайната левица.

Доста популистки сили се събудиха, въпреки резонните и честни желания на много хора, които действително имат проблеми.

Те останаха излъгани, останаха подведени от едни сили, които ги изпревариха.

Това, което става в момента, една част удържат фронта, буквално на кръстовища, и са искрени и честни, другото е един вид опит за пълзящ преврат.

Натиска се.

Исканията са за смяна на правителство, парламент, за оставка на президент, което не е никаква демокрация.

Това са 250 хил. души в най-пиковия момент, което не е представителна извадка“, коментира журналистът.

Днес Влади Николов ще изнесе лекция на тема „Моята Франция в Европа и в света“ в Софийския университет. Той обясни, че това е неговото виждане за начина на живот в страната. Според него образът на България във френските медии се променя от 1991 г. насам:

„Малко по малко си намираме мястото. Това зависи и от обществото, и от различните управления. Откакто Еманюел Макрон дойде на власт, той ни сложи по редица причини на картата и на Източна Европа, и на цяла Европа. Дори в рамките на тази почти 2 години има известни промени“.

Според него Балканите попадат във френските политически интереси:

„Едно от първите посещения на Макрон беше именно в България и Румъния. Той стратегически ги сложи на картата, защото най-накрая Франция осъзна, че може да ги използва и може да са ѝ вид съюзници срещу авторитарни и нелиберални режими в централна Европа“.

Интервю на Ирина Недева от БНР с Влади Николов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;