„На практика имаме първи сблъсък между въоръжените сили на Украйна и Русия. Някак свикнахме, че имаме една проксивойна, хибридна война в Източна Украйна, но в момента имаме официален сблъсък и задържане на украински военни съдове от руската погранична служба“.

Това коментира в предаването „Преди всички“ Димитър Гърдев – бивш дипломат и експерт по международни отношения и проблеми на сигурността. Според него това напрежение е било очаквано и припомни:

„Руската федерация наложи ограничителен режим за преминаване през Керченския проток. Забрана де факто няма, но трябва да бъдат извършени определени действия, предварително разрешени, за преминаване през протока. Това затруднява Украйна, защото в Азовско море се намира реално второто по големина пристанище на Украйна. Оттам преминават основната част от украинските стоки“.

Днес украинските депутати ще обсъдят въвеждането на военно положение.

По думите на Гърдев това предложение трябва да бъде гласувано днес от Върховната Рада на Украйна и то може да въведе 60-дневен период на извънредно положение.

Украйна приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност, подчерта той и обясни, че това не означава пълна мобилизация.

Експертът обаче припомни, че в страната предстоят президентски избори през март догодина и такова извънредно положение би затруднило нормалния предизборен процес. Според него този инцидент ще бъде използват от всички политици за повишаване на рейтинги.

Димитър Гърдев подкрепя използването на Съвета за сигурност на ООН за разясняване на позициите и търсене на диалог.

Интервю на Лора Търколева от БНР с Димитър Гърдев

Тагове: ; ; ; ; ;