Когато картината на провокациите на Киев е вече пред очите ни, не е трудно да забележим някои детайли, които по-рано не бяха така явни.

Всички помним, че неотдавна Порошенко прокара през Върховната рада поправки в Конституцията за евроатлантическите стремежи на страната.

Тогава изглеждаше, че той просто се страхува, че няма да успее поправките да бъдат вкарани в Конституцията, но сега вече можем да кажем, че това е имало отношение към азовската провокация и въвеждането на военното положение.

Съответният закон забранява не само провеждането на избори, но и внасянето на промени в Конституцията.

А това вече ни подсказва, че ходът е бил специално подбран.

Това горното не е характерно за киевския режим.

Припомняме ви, че неотдавна ЕС изразиха своята тревога за ситуацията в Азовско море, намеквайки, че «агресорът» е Москва, при това Брюксел заплаши с нови санкции.

Много експерти сравняват тази провокация с предишните други, но подчертават две интересни особености.

Първо, това е очевиден удар по репутацията на Путин, който е поставен в цунгцванг.

Ответната реакция на агресията на Киев би повлякла след себе си вълна от негодувание от Запада с всички последствия, игнорирането на провикацията би било приравнено с капитулация в очите на руснаците.

Всяка стъпка в дадената ситуация повлича влошаване на ситуацията.

Но дори и това не е най-главното. Вашингтон отдавна превърна Украйна в бойно поле с Русия, битката се нажежава с наближаването на президентските избори, които могат да са решаващи.

В тази ситуация Западът ще се опита да търгува с Русия.

Разбирайки важността на президентската кампания в Украйна, Вашингтон демонстрира пред Москва, че лесно може да се намеси.

Ситуацията изглежда като предизвикателство, отчитайки, че военното положение бе демонстративно предложено да бъде въведено още преди два месеца.

Западните партньори на Украйна отдавна поставиха страната на търг, сега те демонстрират, че планират да водят играта по собствените им правила, опитвайки се да заставят Русия също да заиграе по тях.

Порошенко тук няма общо.

Музиката се поръчва от Запада, а там вече дадоха да се разбере, че Порошенко се е изчерпал, затова съдбата му отдавна е в чужди ръце, както и съдбата на Украйна.

Практиката показва, че с подобни малки на пръв поглед кризи започват големите войни.

Това е и целта на Вашингтон.

Украйна е цената, която Щатите са готови да заплатят за своята «демокрация».

Евгений Гаман, специално за News Front

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;