25 ноември 2018-Нюз Фронт.

Шоу за G20, ООН и лично за Порошенко..

Нагнетяването на напрежението в Азовско море, което с участието на Украйна вече продължава месеци наред, днес се изля в истинска провокация.

В неделното утро на 25 ноември 2018 година три кораба  на ВМС Украйна незаконно пресичат морската граница на Руската Федерация, насочвайки се към Керченския пролив.

При това украинската страна не е подавала никакви заявки, че възнамерява да преминава от там.

 

 Снимка: dialog.ua

 

Прес-службата на командването на украинските ВМС отначало съобщава за «планов преход» от Одеса в Мариупол на два малки бронирани артилерийски катера «Бердянск» и «Никопол», а също така за рейдовия буксир «Ян Капу», и че за това си «намереие» Украйна е предупредила по-рано.

Наистина, по-късно се появява уточнение: катерът «Бердянск» в 3.58 се свързва с бреговия пост на граничната служба на  ФСБ РФ, с морските пристанища Керч и Кавказ и «уведомява за намерението да премине през Керченския пролив».

 

С други думи, групата кораби на ВМС Украйна е смятала да премине в Азовско море, просто «уведомявайки» за това си намерение руската страна. При това украинското командване се позовава на » свобода на мореплаването», определена с Договор за съвместно използване на Азовско море и Керченския пролив, разбира се, без да споменава за реда на регулиране на тази «свобода».

Проливът е малък, от там плавателните съдове преминават през Керче-Еникалския канал, който се състои от 4 колена.

Движението на корабите се управлява от лоцманската служба на морското пристанище Керч.

Тоест, просто, за «добър ден», или по собствено желание, киевско или каквото и да било друго, да се влезе в Керченския пролив няма как да се случи. Защото определени правила по преминаване на Керч- Еникалския канал са действали винаги, и Киев прекрасно знае това.

 

Припомняме, че опит за  подобна провокация се наблюдаваше и през септември,  и точно тогава външният министър на Украйна Павел Климкин направи заявление, че Киев възнамерява да разттрогне договора между Москва и Киев за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския пролив, сключен през 2003 година.

 

» Договора относно Азов, разбира се, няма да работи в бъдеще. Когда ще го направим? Това е въпрос на ясна стратегия»- загадъчно тогава обеща Климкин.

Повече от казаното за онзи момент едва ли е можел да добави, чтуй като » въпросът за ясна стратегия» се изработва от външни куратори, които искат пт Украйна да изпълнява просто план от определени провокационни действия в района на Керченския пролив и Азовско море. За целта също се изисква и информационна подготовка, която разчита на реакцията на Запада.

Което и наблюдаваме..и продължение определено ще има.

Киев готви проекто-резолюция в ООН за милитаризацията на Черно и Азовско море от Русия, която трябва да се гледа през декември на Генералната Асамблея на организацията.

Вице-спикерът на украинския парламент Ирина Геращенко вече побърза да анонсира две «много важни резолюции»- » Едната се касае за нарушаването на правата на човека в окупирования Крим. Другата- Азовско и Черно море».. едва ли напъните на Киевския режим да направи точки пред Западните си господари са лична инициатива..Западът сам изисква подобни действия и после охотно ги коментира, от позицията на «виновността на Русия по принцип..»

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;