Журналистът от «Хаарец» Амос Харел счита, че в момента не е важно наистина ли Русия и до днес продължава да се сърди за сваления Ил-20 или просто използва ситуацията като повод, за да диктува новите стратегически правила на Израел.

Москва всячески дава да се разбере на Тел Авив, че обичайното положение на нещата е останало в миналото. Сега Путин се вълнува не само от Сирия, но и от Ливан.

Проблемът, с който се сблъсква Израел на север се заключава в това, че възможностите му биват максимално намалявани.

В последните години Израел използва вълненията в арабския свят за разширяване на своята настъпателна дейност, голяма част от която се държи в тайна.

Армията и разузнаването с помощта на стотици въздушни удари и специални операции поработиха над това да се отделечи опасността от още една война и да се отслабят оперативните възможности на врага в случай, ако войната все пак започне.

В Сирия и Ливан усилията са насочени към пресичане на контрабандата на оръжие от Иран.

Но преди повече от година беше поискано предотвратяване на иранската военна намеса в Сирия, което през зимата и лятото се превърна в лавина от сблъсъци между Армията на отбрана на Израел и Корпуса на стражите на ислямската революция.

В същото време укрепването на режима на Асад в Сирия съществено променя ситуацията.

Не е важно наистина ли Русия и до днес се сърди за сваления руски самолети-разузнавач Ил-20 или просто се възполза от това като предлог, за да диктува новите стратегичекси правила.

Израел не е напълно прекратил въздушните удари в Сирия.

Но Русия създава много трудности за това.

Москва даде да се разбере на Израел, че обичайното положение на нещата между двете страни вече е в миналото.

Защитният чадър в буквален и в преносен смисъл, който Русия разпъна над Сирия, ще се разпростира и над Ливан, което още повече ще обърка картите на Израел.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.haaretz.com/middle-east-news/.premium-putin-s-interests-in-syria-and-lebanon-is-limiting-israel-s-military-options-1.6657466

 

Тагове: ; ; ; ; ;