Официалния представител на държавния департамент на САЩ Хезер Науерт публикува изявление във връзка с 85-та годишнина от масовия глад в Украйна, посочвайки, че «украинците отново умират» в резултат на действията на Русия.

Гладът през  1932-1933 години обхвана всички основни райони за производство на зърно в СССР — Украйна, Северен Кавказ, Долното и Средно Поволжие, значителна част от Централно-Черноземската област, Казахстан, Западен Сибир, Южен Урал.

Тогава, според различни оценки, са загинали от седем до осем милиона човека, от тях 3-3.5 млн в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизия, 2-2.5 млн в РСФСР.

«Този месец ние се присъединяваме към украинците по целия свят в знак на 85-та годишнина от голодомора, когато режимът на Сталин целенасочено умори от глад милиони невинни украинци.

Варварското завземане на укаринската земя от СССР и посевите се осъществяваше с преднамерена политическа цел — поробване на украинския народ и страната», се казва в разпространеното изявление на Науерт.

Властите в Украйна през април 2014 година започнаха военна операция срещу ДНР и ЛНР, които заявиха за своята независимост след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година.

По данни на ООН, жертви на конфликта вече са над повече от 10 хиляди човека.

Въпросът за регулирането на ситуацията в Донбас се обсъжда, в това число по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 година вече прие три документа, регламентиращи стъпки за деескалация на конфликта.

Но и след споразуменията за примирие между страните в конфликта продължават престрелките.

Представителят на държавния департамент добави, че САЩ отново потвърждават своята подкрепа за суверенитета на Украйна и териториалната й цялост, а също правото на украинския народ да избира свой самостоятелен път.

По-рано американския сенат единодушно реши да приеме двупартийна резолюция, признаваща глада от 1932-1933 години в Украйна за геноцид.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;