Иранският президент Хасан Рохани призова днес мюсюлманите от цял свят да се обединят срещу Съединените щати, вместо тържествено да посрещат «престъпници», намеквайки за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс. Това съобщи БТА.

В реч на международна конференция за ислямското единство в Техеран, предавана на живо по държавната телевизия, Рохани каза, че «да се подчиняваш на Запада, начело на който е Америка, е измяна» към исляма и «бъдещите поколения в региона».

«Имаме избор — или да опъваме червени килими пред престъпници, или твърдо да се противопоставяме на несправедливостта и да останем верни на Пророка, Корана и исляма», заяви Рохани, явно имайки предвид Саудитска Арабия и други страни от Залива, които поддържат тесни връзки с Вашингтон.
Иран и Саудитска Арабия са съперници в региона и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен, както и различни политически фракции в Ирак и Ливан.
«Готови сме да защитаваме интересите на саудитския народ срещу тероризма, агресията и свръхсилите… и няма да искаме за това 450 милиарда долара», каза иранският президент, имайки предвид саудитските договори със САЩ.
В словото си Рохани нарече Израел «раков тумор», създаден от западните сили за прокарване на интересите си в Близкия изток. Иранските лидери често осъждат Израел и предричат смъртта му, но Рохани, който е сравнително по-умерен, рядко използва толкова остър език, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес обаче той каза, че «една от зловещите последици от Втората световна война е формирането на раков тумор в региона», а после в изказването си нарече Израел «фалшив режим», създаден от западните страни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;