САЩ се подготвят за опасна военна дейност около границите на Русия в Европа, сигурността на европейците е заложник на тази подривна политика, заяви в интервю за португалското издание «Публика» главата на МВнР на Русия Сергей Лавров.

Както посочва руският министър, кризата в Украйна е резултат от «геополитическите игри на САЩ и техните идейни единомишленици в редица страни, а също в резултат на слепотата на бюрокрацията на Европейския съюз».

Според Лавров, украинската криза «е разрушила атмосферата на доверие, над чието създаване много години са се трудили отговорните лидери на Русия и ключовите държави в Европа».

«Архитектурата на диалог Русия-ЕС е нарушена  сериозно, европейските производители понасят многомилиарди загуби, киевкият режим води война срещу собствения си народ, в Европа възникна нов конфликт.

САЩ не понасят никакви загуби», каза Лавров.

«Нещо повече, САЩ се възползват от ситуацията за подготовката на опасна военна дейност близо до руските граници, развихряйки надпревара във въоръжаването, докато всички ние се надявахме, че вече няма място за нова «студена война», добави той.

Според главата на МВнР на РФ, «безопасността на народите на Европа е превърната в заложник на подривната политика, провеждана отвъд океана».

Отношенията на РФ и западните страни  се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна и около Крим.

Западът, обвинявайки Русия в намеса, въведе срещу нея санкции.

През юли 2014 година ЕС и САЩ от санкции срещу отделни физически лица и компании преминаха към мерки срещу цели сектори от икономиката.

Русия нееднократно заявява, че не е страна в конфликта в Украйна и субект на минските споразумения за регулирането.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;