Хиляди чехи протестираха вчера в Прага, след като правителството оцеля от вот на недоверие, който имаше за цел да свали замесения в разследване за измама премиер Андрей Бабиш, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
Резултатът от този вот бе очакван, тъй като по-рано тази седмица социалдемократите, които са коалиционен партньор на Бабиш, както и комунистите, заявиха, че няма да гласуват недоверие на премиера.
Въпреки това хиляди хора се включиха в протестите в историческия център на столицата, скандирайки «Искаме честно правителство» и други лозунги. Някои демонстранти носеха транспаранти с искане за оставка на Бабиш.
Бабиш е разследван за измами с европейски субсидии за стопанство, което той прехвърлил на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши.
Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно.
Социалдемократите, които имат петима министри в кабинета, се въздържаха при гласуването на вота на недоверие, след като напразно призоваха Бабиш да напусне поста и да предложи приемник от своята партия АНО.

Тагове: ; ;