Бъдещето на британския анклав след излизането от Евросъюза остава един от спорните въпроси между Лондон и Мадрид.

Планираната за утре извънредна среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде одобрена сделката за Брекзит, може да бъде отменена, ако дотогава не бъде постигнато споразумение по въпроса за Гибралтар, заяви испанският премиер Педро Санчес. Това съобщава БНР.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ако депутатите не одобрят нейната сделка в парламента, ЕС няма да предложи друга по-добра сделка.

В отговори на въпроси на слушатели на Би Би Си Радио 5 тя не каза какви са вариантите, ако сделката не бъде гласувана, но отбеляза, че няма намерение да подава оставка и е изцяло съсредоточена в прокарването на сделката в Камарата на общините.

Ако парламентът отхвърли предложенията на премиера, ще последва по-голяма несигурност и разделение, което ще бъде използвано да се осуети Брекзит, заяви Тереза Мей в пореден опит да убеди общественото мнение, че нейната сделка няма алтернатива.

„Убедена съм, че ако трябва да се върнем в ЕС и кажем:

„Хората не харесаха тази сделка, може ли да получим друга?“, те няма да ни кажат: Ето, ще ви дадем по-добра сделка“, заяви Мей.

Тя избегна да каже дали Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС, изтъквайки, че ще бъде „по-различно“, като допусна възможността за изграждането на по-добро бъдеще извън Евросъюза.

Мей обаче допълни, че не мисли за резервни варианти като Брекзит без сделка или изобщо да няма Брекзит, защото е изцяло фокусирана върху нейната работа като премиер – да постигне Брекзит, което се гарантира от нейния план.

Интервюто на Мей предшества заседанието на Европейския съвет в неделя, когато споразумението за Брекзит трябва да бъде одобрено от лидерите на страните-членки. Към момента под въпрос е съгласието на Испания, заради неизяснения бъдещ статут на Гибралтар.

Тагове: ;