Великобритания ще похарчи  £11 млн за защита на Украйна от «чуждестранна агресия». Това се казва в отчета на Фонда за предотвратяване на конфликти, съдействие на стабилността и сигурността за  2018-2019 години.
Британия выделила £11 млн на защиту Украины от «иностранной агрессии»

  • Както се отбелязва в отчета, публикуван от британското правителство, Обединеното Кралство ще съдейства за подготовката на личния състав на Въоръжените сили на Украйна по отношение на отбраната.

С реализирането на програмата се занимава МВнР на Британия, Департаментът за международно развитие, Министерството на отбраната, Националната криминална агенция и Държавното управление  на Великобритания по митата.

В документа се посочва, че Лондон е активизирал подкрепата си за Киев след кризата през 2014 година.

«Великобритания оказва помощ на Украйна в защитата й от чуждестранна агресия и запазване на нейната териториална цялост, съдействайки за подготовката на личния състав на Въоръжените сили на Украйна в отбранителен смиъл, който не води към ескалация на конфликта, включително бойна подготовка на пехотата и обучение в областта на тиловото обезпечение и медицинската помощ», се казва в отчета.

Според мнението на заместник директора на Националния институт за развитие на съвременната идеология, политогола Игор Шатров, зад опитите да се помогне на Киев се скриват намеренията на Великобритания «да удари» по Русия.

«Британия не се интересува от никаква Украйна, за нея е важна нестабилността в Русия. Затова Лондон търси повод, за да вложи пари  в държава, в която има хаос. И този повод е конфликтът в Донбас», поясни експертът.

По-рано се съобщи, че Британия планира да изпрати в Украйна допълнителни военни и кораб от Военно-морските сили.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;