Обществени активисти в Тунис призоваха за протести срещу убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, когато саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигне на посещение в Тунис следващата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Младият принц започна в четвъртък обиколка из няколко арабски страни, като първо пристигна в ОАЕ.

Това е първото му посещение в чужбина след убийството на журналиста на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, което рязко усложни отношенията на Саудитска Арабия със Запада и жестоко накърни имиджа на кралството по света.

Мохамед бин Салман трябва да пристигне в Тунис на 27 ноември, съобщи говорител на тунизийския президент Бежи Каид Есебси, като добави, че принцът е «добре дошъл в Тунис, като всички останали арабски братя» и изтъкна важната роля на Саудитска Арабия в арабския свят. Това съобщи БНР.

Активистите обаче настояха за протести пред президентския дворец в столичното предградие Картаген по време на посещението на саудитския гост във вторник.

Местни журналисти, блогъри и правозащитници се обърнаха към група от 50 адвокати с искане да подадат възражение в съда срещу височайшето посещение.

«Кръвта на Хашоги още не е засъхнала, убиецът Бин Салман не е добре дошъл в Тунис — страна на демократичния преход», каза председателят на синдиката на журналистите Неджи Бхури, цитиран от Ройтерс.

Тагове: ; ;