Финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти, че имотът, заради който ще бъде проверяван от прокуратурата, не му е предоставен безвъзмездно от бизнесмен, а от негов и на децата му кръстник. Това съобщава БНР.

Той се яви в парламента специално, за да говори пред медиите:

«Проверката е най-нормалното нещо, което може да се случи при положение, че има някакви подозрения за нещо нередно. Този апартамент ми е предоставен през 2012 година за ползване от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. Първо в случая не говорим за тази хипотеза, предоставена от някой бизнесмен, по-скоро предоставен от някой роднина. От законова гледна точка ми е кръстник, и аз, ако имах някакви притеснения нямаше да го декларирам, и то по начина, по който действително се ползва. В декларацията пред КОНПИ твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, техния бизнес или техните собствености», каза Горанов.

Прокуратурата ще проверява дали финансовият министър плаща наем за луксозния апартамент, в който живее. Това съобщиха преди минути от пресцентъра на държавното обвинение.

Снощи в «Шоуто на Слави» главният прокурор Сотир Цацаров беше попитан знае ли, че Bлaдиcлaв Гopaнoв живее в апартамент от 180 квадрата, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен. След като уточни, че за първи път чува това, обвинител номер едно обеща да провери.

Разпоредената проверка е за престъпление по два текста от Наказателния кодекс — за използване на служебно положение с цел набавяне облага за себе си или за другиго, и за търговия с влияние.

Действията по проверката ще бъдат възложени на Антикорупционната комисия, откъдето — през подадена от Горанов декларация, излезе новината за ползваното от него жилище в луксозен комплекс, собственост на братя Домусчиеви.

Малко преди да стане ясно, че проверката е вече факт, заместник- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече «законна и нормална практиката всеки сигнал срещу публична личност да бъде проверяван, за да се потвърди или отхвърли»:

“За да няма внушения, трябва да има обективност и трябва компетентните институции да си свършат своята работата и когато те излязат с данни, тогава вече можем да коментираме в едната или другата посока. Аз като зам.-председател на ГЕРБ и като председател на парламентарната група разговарям с колегите, но не ги питам в личните им моменти какво правят и с кого си лягат и къде живеят “, каза Цветанов.

Тагове: ; ; ; ; ;