23 ноември 2018-Нюз Фронт.

По време на заседание от 22 ноември в Минск подгрупите по сигурност на Контактната група по урегулирането на ситуацията в Донбас представители на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ представиха работен проект от допълнителни мерки, съобщиха от Министерството на външните работи на ДНР.


В проекта от допълнителни мерки трябва да бъдат предствени предложенията на всички страни. Документът ще бъде изучен от представители на ЛНР и ДНР, които следващата седмица ще изразят позицията си на заседание в Минск.

 

Координаторът на Специалната Мониторингова Мисия посланик Ертурул Апакан подчерта, че е важно документът да бъде съгласуван преди зимните празници.

» Като цяло трябва да се отбележи, че има определен прогрес в частта по съгласуване на допълнителните мерки за контрол. За следващото заседание републиките по-детайлно ще изучат предложения вариант и ще изкажат позицията си.

Надяваме се, че в рамките на предстоящите през декември заседания документът ще бъде съгласуван от страните и реализиран на практика в рамките на възобновяването на обезателствата на страните по спазването на пълния режим по прекратяване на огъня, а също и отводът на сили и средства съгласно Рамковото решение», отбеляза пълномощния представител на ДНР  по време на преговорите Наталия Никонорова.

 

Също така, по време на преговорите представителите на ОССЕ повдигнаха темата за хуманитарно разминиране вблизост до граждански обекти, което играе важна роля за сигурността на мирните граждани.

Наталия Никонорово съобщи, че е важно да се постигне съгласие и да се реши какво е необходимо да се прави с нарушенията на режима по прекратяване на огъня, а не да се търсят виновни.

» Според нас, именно съгласуването и внедряването на пакета от допълнителни мерки би могло да стане такъв механизъм за контрол и реагиране»,- подчерта Наталия Никонорова.

Припомняме, че и до днес въпреки подписаните мирни споразумения, ВСУ продължава да обстрелва Донбас.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;