Украинският лидер Петро Порошенко по време на речта си пред Върховната рада преди гласуването за промените в Конституцията на страната за интеграция, заяви, че влизането на Украйна в НАТО значително ще засили алианса на източния фланг.
Порошенко: Украина направляется в НАТО не с пустыми руками

  • «Вече нееднократно подчертавам, че ние тръгваме към НАТО не с празни ръце.

  • За последните години ние създадохме силна, боеспособна армия, която има колосален опит при отблъскване на руската агресия», цитира Интерфакс-Украйна президента.

  • Той добави, че Украйна «съществено ще засили източния фланг на алианса».
  • Според Порошенко, този факт, че на изток Украйна защитава не само себе си, но и «цялата европейска цивилизация, съществено засилва» моралното право на страната да претендира за членство в ЕС.

Порошенко сподели още, че в момента Украйна се е фокусирала върху изпълненине на споразумението за асоцииране в зоната за свободна търговия, а също увеличава експорта на продукция за Европейския съюз.

Върховната рада на Украйна по време на гласуването прие на първо четене проект за внасянето на промени в Конституцията на страната за курса на Украйна към Европейския съюз и Северноатлантическия алианс НАТО.

По-рано съобщихме, че президентът на Украйна Петро Порошенко приветства резултатите от работата на украинско-американската Комисия за стратегическо партньорсвто и поблагодари на президента на САЩ Доналд Тръмп и на американския вицепрезидент Майк Пенс за «непоколебимата солидарност» с Украйна.

  • «Благодарен съм на президента Тръмп, на държавния секретар Помпео и на всички американски приятели за надеждното рамо на подкрепа и непоколебимата им солидарност на Украйна!»,— написа Порошенко във Facebook.

Спопред него, съвместното изявление след заседанието на комисията открива широки хоризонти на партньориство — «от съвместното противодействие на руската агресия и укрепване политиката на международните саннкции срещу Кремъл, подкрепата на интеграцията в НАТО, до укрепването на търговските отношения, увеличаването на инвестициите, засилване на военното сътрудничество и противодействието на руската енергийна експанзия».

«Никога в историята украинско-американските отношения не са били толкова здрави, плодотворни и многообещаващи», отбеляза Порошенко.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;