По обвиненията по адрес на Русия за киберзаплахи Великобритания можеше да се сравнява със САЩ, но по ирония на съдбата точно Лондон развихри мащабна инофромационна война, прикривайки всичко това под термина «война с руската дезинформация».

Данните са публикувани от Anonymous.

Благодарение на проекта им «Инициатива честност», фанинсирана от британското правителство, Западът буквало закипя от нови краски на «демократичност» в информационното поприще.

Проектът стартира през есента на 2015 г и имаше за цел «борба с дезинформацията на Москва», но на практика стана твърд инструмент за хибридна война.

Изхождайки от публикуваните данни, Великобритания отново се превърна в колонизаторска държава, но вече на полето на информационното пространство.

Мрежата от организации се разпростря не само в Европа, но и отвъд океана — в САЩ и Канада.

В проекта влизат лидери на мнение от различни сфери, задачата им е да подкрепят антируските настроения в Интернет.

Проектът се ръководи от аналитичен център в Лондон.

Работата се върши в най-строга секретност чрез контакти в посолствата на стараната.

По повода хакерите показват операцията «Монклоа» в Испания, където Лондон абсолютно не искаше да види Педро Баньоса в качеството му на глава на Департамента за вътрешна сигурност.

Само за няколко часа в испанското информационно пространство се развихри мащабна кампания, в която се включиха лидери на мнения, тролове в социалните мрежи.

В резултат операцията завърши успешно, а дискредитираният Баньос така и не бе назначен на поста.

Подобни операции се извършват и във Франция,Германиа, Италиа, Гърция, Холандия, Литва, Норвегия.

Активно се работи в  Латвия, Естония, Португалия, Швеция, Белгия, Канада, Армения, Украйна, Молдова, Малта, Чехия, страните от Близкия Изток и Северна Африка, Полша, Словакия, Румъния, България, Грузия, Унгария, Кипър, Австрия, Швейцария, Турция, Финландия, Исландия, Дания и САЩ.

Хакерите успяха да получат част от документите, в които има контакти с действащи лидери на мнения.

Сред британците се вижда скандално известният Уилям Браудер, а също Игор Сутягин — осъден за държавна измяна «учен».

Публикуван е документ и за разходите, от който става ясон, че за нуждите на проекта се хвърлят около 2 милиона фунта за година.

Тагове: ; ; ; ;