България и Гърция са подкрепили европейската перспектива на Албания и на Република Македония  при условие, че двете страни изпълнят поставените условия и се адаптират към европейската рамка. Това е заявил днес гръцкият заместник на външните работи Йоргос Катрунгалос на съвместната пресконференция в рамките на Четиристранната среща на външните министри на България, Гърция, Република Македония и Албания, която се провежда вчера и днес в Солун, съобщава агенция АНА-МПА.
Двете балкански членки на ЕС могат да помогнат на своите съседи с ноу-хау за тяхната адаптация, като Гърция вече е подписала с тях меморандуми за техническо сътрудничество, е казал гръцкият заместник-министър.
Катрунгалос подчерта голямото значение на развитието на икономическото сътрудничество между четирите страни, както поради значителното присъствие на гръцки компании в региона, така и заради възможностите и перспективите, които се откриват след изхода на Гърция от кризата.
Българският външен министър Екатерина Захариева, цитирана от агенция АНА-МПА, изтъкна готовността на България за преодоляване на пречките пред търговския стокообмен, като например чрез подобряване на инфраструктурата. Захариева подчерта, че сътрудничеството между страните от региона се развива на различни равнища, като изтъкна нуждата от развитие на контактите между младите дипломати от балканските страни.
«Намираме се на една и съща лодка», каза външният министър на Република Македония Никола Димитров по отношение на перспективите за успешно прилагане на договореностите в рамките на Преспанското споразумение между Гърция и Република Македония. Той заяви, че е въпрос на седмици «да създадем бъдещето, като разрешим големи исторически въпроси».
По отношение на заповедта за арест на бившия македонски премиер Никола Груевски, Димитров заяви, че това е един въпрос, който е в центъра на вниманието и на региона, но и през последните дни и на европейско равнище, като изтъкна, че този случай трябва да бъде разрешен на основата на принципа за върховенството на закона.
Според македонския вътрешен министър смесената интердисциплинарна експертна комисия между Гърция и Република Македония, която трябва да разгледа спорни исторически, археологически и образователни въпроси е имала много конструктивна среща в Солун в насърчаваща атмосфера и ще заседава отново в края на тази или началото на другата година.
Заместник-министърът на външните работи Артемиса Драло подчерта усилията, които трябва да положи страната през следващите месеци, за да бъде взето решение за започване на присъединителни преговори с ЕС следващата година.
В рамките на срещата се проведоха разговори както между външните министри, така и между министрите на икономиката на четирите страни.

Тагове: ; ; ;