Библиотеката на палатата на общините в британския парламент публикува отчет за перспективите пред руско-американския Договор за ракетите със среден и малък радиус на действие. В документа се посочва, че излизането на Съединените американски щати от договора е заплаха за нова студена война.
В Британии заявили об угрозе новой холодной войны в случае денонсации ДРСМД

  • «Ако САЩ напуснат договора за ДРСМД, и двете страни не се съгласят да продължат договора  СНВ-III или да обсъдят последващо споразумение, президентът Тръмп ще бъде първият президент на САЩ от времето на Джими Картър, който ще се откаже от конструктивни преговори с Русия по въпросите за контрола над въоръженията или за тяхното ограничаване, и вероятно ще насочи Съединените американски щати по пътя на нова студена война», това се съобщава в отчета на библиотеката на палатата на общините във Великобритания.

  • Заедно с това в документа се твърди, че по решението на въпроса е възможен компромис при условие на лична договорка  между лидерите на Съединените американски щати и Русия за продължаване действието на Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие.

В частност, «възхищението на Доналд Тръмп от руския президент» и взаиморазбирането между двамата лидери съдействат за прогреса в преговорите, се отбелязва в документа.

Британските аналитици са убедени, че запазването на Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие ще съдейства не само за по-нататъшния контрол над въоръженията, но и за установяването на диалог между Москва и Вашингтон.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;