Опитите да се изолира такава огромна страна, като Русия — това е «тщестлавна глупост», която ще доведе само до противоположен ефект, това заяви заслуженият професор по история на Ню Йоркския и Принстънския университи Стивън Коен, пише американското списание  The Nation.

Според Коен, идеите за изолация на Русия говорят за «скудоумието» на САЩ в областта на вътрешната политика за последните години.

Професорът твърди, че днес не може да се говори за каквато и да е изолация на Русия, защото след 2014 година Москва е станала най-активната дипломатическа столица в света.

Русия разширява военно-политическото и икономическо партньорство с различни страни по целия свят, в това число и с Европейския съюз, който въведе срещу Москва санкции, припомня историкът.

Освен това, Русия в дадения момент е архитект и основен координатор на три най-важни преговорни процеси — за Сирия, Сърбия и Косово, и дори за Афганистан, отбелязва професорът.

Според него, нито една от държавите в този век не може да съперничи на Русия по отношение успешната дипломация.

Отчитайки това, че Москва в последно време постига значителни дипломатически успехи и че милитаристичната външна политика на САЩ носи само горчиви плодове, време е Вашингтон да започне да се учи от Русия, а не да иска от нея пълно подчинение на американските възгледи в световната политика и съответстващо поведение, счита историкът.

Ако Вашингтон не направи това, то САЩ по-вероятно ще попаднат в още по-голяма самоизолация, завършва Коен.

Отношенията на Русия със западните страни се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна и около Крим.

Западът, обвинявайки Русия в намеса, въведе санкции срещу нея.

През юли 2014 година Европейският съюз и САЩ от санкции срещу отделни физически лица и компании преминаха към мерки срещу отделни сектори на икономиката.

Русия нееднократно заяввява, че не е страна в конфликта в Украйна и субект на Минските споразумения за регулирането.

САЩ във вторник обявиха за въвеждането на поредните санкции срещу Сирия, Иран и Русия.

Повод за ограничителните мерки станаха уж тайните доставка на ирански нефт на Дамаск със «съдействието» на руската страна.

Получените от Техеран доходи от това, както се твърди, се харчат за финансирането на Корпуса на стражите на ислямската революция и групировките ХАМАС и Хизбулла, които Вашингтон счита за терористични.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;