САЩ настояват да се изясни позицията на европейските страни относно плановете за създаването на собствена армия.

«Това е много чувствителен въпрос за нас. Ние постоянно убеждаваме типичния избирател в САЩ в очевидността на това, защо САЩ, отчитайки всички свои проблеми, ежегодно изпращат в Европа десетки милиарди долари за защита на Европа от Русия и другите

неприятелски сили, макар тези пари биха могли да постъпят за вътрешните нужди на САЩ», заяви пред европарламентаристите американският постоянен представител в ЕС Гордън Сондлънд.

В момента ситуацията се усложни, защото Европейският съюз реши, че може да се справи с помощта на собствени въоръжени сили, припомни той.

Според дипломата, САЩ чуват от Европа «две диаметрално противоположни гледни точки»: едните имат намерение да се ограничат с решаването на неголеми конфликти, другите говорят за създаването на разузнавателна общност, създаването на армия, пълноценни въоръжени сили.

Сондлънд подчерта, че Вашингтон очаква разяснения — какво има намерение да прави Европа със своите средства, отчитайки това, че тя финансира НАТО.

«Затова се надяваме, че щом ЕС иска да заяви за определена степен на своя собствена автономност и отбранителни възможности, то това трябва да бъде направено в пълно съгласие с НАТО и в качеството му на допълнение, а не замяна на НАТО», завърши постоянният представител.

СЪЗДАВАНЕТО НА «ОБЩОЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ»

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да се създаде независима от САЩ «общоевропейска армия», в това число за обезпечаване на киберсигурността.

Освен това, той отбеляза, че ЕС трябва да се защитава от Китай, Русия и дори от САЩ.

Идеята бе подкрепена от канцлера на Германия Ангела Меркел.

По-късно главата на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че ЕС няма да изграждат европейска армия, защото са политически, а не военен съюз.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;