Осъществяването на проекта «Турски поток» ще предложи на Русия достъп до нови пазари и надеждно транзитно трасе, а за Турция газопроводът е важен от стратегическа гледна точка, най-вече в отношенията с Европа, пише в. «Ромъния либера» под заглавие «Путин стъпи в Европа с «Турски поток».
Пускането в експлоатация на газопровода «Турски поток» ще увеличи съществено енергийното сътрудничество между Москва и Анкара и ще допринесе за енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин.
Генералният директор на Националния институт по енергетика Сергей Правосудов подчерта, че проектът «Южен поток» е трябвало да бъде анулиран, след като България се е оттеглила от него.

«За разлика от «Южен поток», «Турски поток» се базира на друга схема», отбелязва Правосудов и пояснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната.

По думите на Правосудов ще бъде нужно само инфраструктурата да бъде модернизирана и ще започне полагането на втората линия.

«Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия», е цитиран да казва Правосудов, според когото това трасе не е «много обширно».

Експертът Игор Юшков от Националния фонд за енергийна сигурност смята, че проектът «Северен поток 2» е създал важен прецедент от момента, в който германците са настояли, че «газопровод, който свързва Русия с Европа, не е задължително политически проект, а преобладаващо икономически».

  «Това означава, че българите могат да кажат сега, че «Северен поток 2» е икономически проект, значи и «Турски поток» е икономически проект и газопроводи могат да се строят», подчерта Юшков.

Според Алексей Пушков — член на Съвета на Руската федерация, мега-събитието, което отбеляза завършването на морския участък от «Турски поток», показва стратегическото естество на отношенията между Русия и Турция.

Според него честите срещи между президентите на двете страни показват желанието на Турция да продължи курса на независима външна политика и да диверсифицира международните си отношения, без да се концентрира строго върху офертите на САЩ.

За Турция проектът за този газопровод е важен не само от гледна точка на транзита — той ще засили ролята на страната, а също така е изгоден от икономическа гледна точка за Анкара.

Доставките на газ към клиентите трябва да бъдат надеждни, конкурентни, сигурни и независими от промени в политическия климат. «Турски поток» отговаря изцяло на тези критерии.

Русия има нужда от достъп до пазари и надеждни трасета за транзит, докато газопроводът е важен от стратегическа гледна точка за Турция, защото ще засили ролята й в Европа, пише «Ромъния либера».

БТА

Тагове: ; ; ;