Решението на „Газпром“ — газопроводът “Турски поток“ да преминава през българска територия, ще се отрази изключително положително на икономиката ни, коментира Искрен Веселинов член на парламентарната икономическата комисия и депутат от „Обединени патриоти“:

“Всъщност голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата не се случи, напротив, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-високи, отколкото от “Южен поток“, който беше провален.

В това отношение новината е много добра, и това, което трябва да направим е максимално да облекчим «Булгартрансгаз» в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят“, каза той и допълни, че чисто процедурно следва:

“Освен подписването на самите споразумения, следва изграждането на трасето и договорите за доставка и търговете, разбира се, за свободния резерв“.

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката.

От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на „Турски поток“ ще преминава през техните територии.

Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише „Комерсант“.

Така например „Булгартрансгаз“ планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът.

На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на „Турски поток“. На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г.

Маршрутът на „Турски поток“ през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод „Южен поток“, отбелязва „Комерсант“.

Пред вестник «Ромъния либера» генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната  и ще започне полагането на втората линия.

Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия», обяснява Правосудов.

БНР

Тагове: ; ;