Радев пред Световния еврейски конгрес: В България съжителството между различните общности може да бъде дадено за пример

В тази благословена земя, наречена България, съжителството между различните общности може да бъде дадено за пример на много народи. Това заяви Робърт Сингер — вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, който днес беше удостоен от президента Румен Радев с орден «Мадарски конник» първа степен.

Отличието му се връчва за особени заслуги в сътрудничеството между Световния еврейски конгрес и държавните институции, еврейската общност и гражданското общество в Република България, както и за съществения му принос за развитието на образователните и други дейности на българската еврейска общност.

Спасяването на българските евреи се помни от много хора, паметта ще свети като факел в тъмнината, сочещ пътя към преодоляване на жестокостта и несправедливостта, коментира Сингер.

Нашата традиция повелява, че всеки, който е спасил живота на един човек, е спасил целия свят, посочи Сингер. Много евреи, дори да нямат връзка с България, пазят специално място за нея в сърцата си, заяви той и допълни, че приятелството между двата ни народа е непоклатимо.

Президентът Румен Радев изрази признателност, че Световният еврейски конгрес популяризира България като държавата, която в най-мракобесните за Европа времена е извършила огромен морален подвиг и нито един български евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. Това е пример за морална сила, граждански дълг, който не трябва да се забравя и е особено актуален днес, посочи държавният глава.

Това отличие е израз на надеждата, която възлагаме за още по-пълноценно сътрудничество, отбеляза Радев.

Коментари:

Зареждане ...