В качеството на първа неприятелска стъпка спрямо Русия Израел  избра нападението в Латакия, поради желанието да се установи на територията на газовото местонаходище в Източното Средиземноморие, счита авторът от египетското издание  «Нунпост». Посланието на Тел Авив към Москва звучеше така:
«Ние сме Западът, ние сме против вашите амбиции».

Русия не се забави с отговора си.

МВнР на Русия изрази дълбоката си тревога от ескалация на напрежението в ивицата Газа от действията на Израел.

След обявяването на примирието МВнР на Русия призова ситуацията да бъде върната към споразумението за примирие, което бе сключено между съпротивата и Израел през 2014 година.

Русия изради надежда да се сключи дългосрочно споразумение за примирие.

Трябва да се отбележи, че позицията на Русия спрямо Израел е по-твърда от позицията на Турция.

Неотдавна главата на Турция заяви, че «международната общност трябва да предприеме някакви действия, а не да мълчи пред израелската агресия».

На свой ред МВнР на Русия обвини Израел за ескалацията на напрежение в ивицата Газа.

Но защо?

Позицията на Русия спрямо Израел се  промени след инцидента в палестинския град Хан Юнис, когато израелската войска влезе в сектора Газа.

Що се касае до позициите на двете страни по отношение басейна в Източното Средиземноморие, Русия подкрепя правото на Ливан да разработва местоноходище на природен газ, срещу което е Израел, поради териториален спор.

Спорната област се нарича «Блок 9» и представлява триъгълник, чийто връх се намира в Тивериадското езеро.

Русия се опитва да засили влиянието си в басейна на Източното Средиземноморие и да постигне  статуса на регулатор на енергодоставките по целия свят, за да има лостове за натиск над Запада.

Тя и в бъдеще ще укрепва своята безопасност  в няколко стратегически важни региона чрез военно и икономическия влияние.

Русия ще постигне целите си чрез съвременното руско оръжие  и чрез подписването на енергийни договори между руските енергийни компании и някои страни в региона.

Русия ще предприеме съответните стъпки в рамките на своята стратегия, известна като «евразийска», която открива достъпа на Русия до най-важните енергийни басейни.

Неприятелските действия на Израел спрямо Русия я подтикнаха да използва събитията в ивицата Газа, за да отправи послание към Израел:

«Ще използваме всяко събитие срещу  вас, ако вие посмеете да ни

 предизвиквате и не отчитате нашите интереси в региона».

Русия рязко осъди «неизбирателното насилие» от страна на Израел срещу мирните демонстранти.

В последните години палестинците страдат от жестоките действия от страна на окупациионните сили на Израел.

Позицията на Русия некога не е била толкова твърда, затова е напълно вероятно резките изявления да са свързани с други играчи в Сирия.

Русия се опитва да използва лостове за натиск върху Израел, за да го убеди да вземе под внимание руските интереси в Сирия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.noonpost.org/content/25550

Тагове: ; ; ; ; ; ;