Очакваме официална информация от Газпром. Това заявиха за БТА от Министерството на енергетиката по повод информация в руския в.»Комерсант», че втората тръба на «Турски поток» ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.
Министър Петкова коментира днес пред журналисти, че това е напълно възможно да се случи и страната ни е готова за реализацията на подобен проект.

Петкова припомни, че са водени такива разговори, включително и на най-високо равнище — по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин. По думите й, за България е изключително важно да гарантира сигурността на доставките и да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

«Не случайно и вчера Министерският съвет одобри актуализация на енергийната стратегия — става въпрос за важни проекти, предстои да я внесем в Народното събрание», добави Петкова.

Енергийният министър изтъкна, че България работи изключително активно с Европейската комисия /ЕК/ за реализацията на концепцията за газоразпределителен център — той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ. Министър Петкова посочи, че се работи по изграждането на интерконекторите, както и по проекта за разширяване на газопреносната инфраструктура на страната.

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ «Белене», страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка

Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

«Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК», уточни енергийният министър.

Тагове: ; ; ;