Атаката с употребата на «Новичок» се случи, защото Великобритания не успя да предприеме твърди мерки след убийството на Александър Литвиненко в страната, пише изданието.

В момента на неговата смърт Тереза Мей беше министър на вътрешните работи.

Сега тя заявява, че мисията е изпълнена, а «шпионската мрежа» на Русия вече била демонтирана, пише «Индепендънт».

Една от главните причини, поради които Кремъл се почувства доста уверено за извършване на нападението с употребата на «Новичок», както се твърди, е била свързана с неспособността на Великобритания да предприеме решителни ответни мерки след убийството на  Литвиненко, пише авторът.

Преди 12 години, когато диседентът умря от отравяне с полоний, министър на вътрешните работи беше Тереза Мей, продължава изданието.

Бидейки премиер, тя за пореден път се закле да предприеме твърди мерки срещу Москва след покушението над бившия шпионин на МИ-6 Сергей Скрипал в Солсбъри, обещавайки да не спира, докато гнусните действия на Русия, както пише изданието, не бъдат разобличени, а руската разузнавателна мрежа демонтирана.

В своето изявление по време на банкета на лорд-кмета в лондонското Сити Мей фактически заяви,  че «мисията е изпълнена» чрез сдържането на разузнавателните възможности на Русия.

Тя дори предложила на Владимир Путин двете страни да се върнат вече към по-топли отношения, ако той се поправи и спре нададките върху Запада.

Но след Солсбъри Мей направи и друго обещание, продължава изданието — да приключи с практиката, при която Великорбитания се възползва от руските пари, които са вложени в страната.

Както се отбелязва в неотдавнашния доклад на лондонския аналитичен център «Чатъм Хаус», в тази посока е било предприето малко, дори нищо.

Фокусирането на вниманието върху тези капитали, в съответстиве със закона, продължава авторът, ще засегне чужденци, включително руснаци.

При това ще остане подозрението, че след Брекзита Великобритания, сблъсквайки се с огромната икономическа неопределеност, няма да може да си позволи да прогони руските пари.

Топлите отношения с Русия на Путин напълно могат да се превърнат вът финансова необходимост, а не в избор, завършва изданието.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/russia-theresa-may-lord-mayor-speech-skripal-vladimir-putin-gru-a8630356.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;