В отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов Народното събрание започна обсъждането на решението на Министерския съвет за освобождаването му от поста заместник-министър председател по икономическата и демографската политика и избора на предложената за негов заместник Марияна Николова. Това съобщава БНР.

Заради спорове по процедурни въпроси решението на правителството за персонални промени в кабинета не бе подложено на гласуване в пленарната зала към 10 часа.

От БСП настояха премиерът Борисов да се яви в парламента и да представи мотивите за оставката на Симеонов и кандидатурата на Николова.

Драгомир Стойнев от „БСП за България» окачестви неявяването на Борисов в пленарната зала като липса на подкрепа на ГЕРБ за номинираната за вицепремиер Марияна Николова — началникът на кабинета на Валери Симеонов.

„Съвсем ненормално е политическа партия ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но явно тръгваме с фалстарт и моят съвет е, г-жо Николова, просто да се откажете от този пост, защото вие няма да имате тази подкрепа. Днес оставката на Валери Симеонов, който също не е в зала, стигна до НС. След една дълга и срамна за политическата система игра с обществото. От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва поредният заместител“, каза Стойнев.

От БСП единствени взеха отношение по гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. От ДПС поискаха разделно гласуване на решението на Министерски съвет, но то не беше подкрепено от мнозинството.

Марияна Николова е досегашният началник на кабинета на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. Тя е юрист по образование, с опит в публичния сектор.

До решението да поеме поста на Симеонов се стигна след вчерашното близо шестчасово заседание на малката коалиция „Обединени патриоти“. Очаква се след гласуваната оставка вицепремиерът Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат на мястото на Миглена Александрова от квотата на „Атака“.

В програмата на парламента е предвидено и изслушване, внесено от Делян Добрев от ГЕРБ, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с Процедура по избора на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможностите за структуриране на проекта.

В седмичната програма на депутатите са и промените в Кодекса за застраховането, както и ветото на президента Румен Радев върху текстове от закона за корпоративното подоходно облагане, сред които и данъка на старите коли. Точките са съответно първа и втора за утрешното пленарно заседание.

Тагове: ; ; ; ; ; ;