Американската политика на «незаконни и противоестествени» войни може да доведе до тежки последствия за САЩ и целия свят, затова Вашингтон в името на запазването на страната трябва да преразгледа своите национални интереси, пише списание  The American Conservative.

Такущият дефицит на федералния бюджет на САЩ надхвърля 800 милиарда долара, а националният дълг се приближава към 22 трилиона долара, което е най-голямата сума държавен дълг за цялата история на човечеството, припомня списанието.

Даже отчитайки това, че при оценката  на съотношението на дълга и БВП в света има много по-бедни страни от САЩ, в Щатите задължително ще настъпи криза, убеден е авторът на статията.

Някои икономисти от Вашингтон твърдят, че САЩ не може да банкрутира, а в същото време правителството печата стотици долари, колкото са му нужни за погасяване на дълговете.

Но подобна хиперинфлация, според изданието ще лиши долара от остатъците от стойността му и заедно с това ще потопи и глобалната икономика.

Когато светът престане да вярва в способността на САЩ да се разплаща за дълговете си, или когато процентите по държавния дълг станат непоносимо високи, ще се наложи Вашингтон съществено да ореже бюджета, а в резултат на това на дъното ще се срути самата «империя», посочва  The American Conservative.

Според логиката на американските неоконсерватори, без САЩ властта в света ще бъде завзета от «зловещи» сили, пише авторът.

Но нищо, според него, не може да завърже ръцете на американските военни по-здраво, отколкото дълговата криза.

А ако това се случи, то ще стане факт отчасти поради това, че неоконсерваторите искат световна война на стойност трилиони  долари, за да преправят човечеството по образ и подобие на САЩ.

«Надменното високомерие води към гибел», твърди авторът.

Необявените войни на Вашингтон не просто са «незаконни, противоестествени и дестабилизират другите страни, те предизвикват финансова дестабилизация в самите САЩ, пише списанието.

САЩ трябва да извършат радикална преоценка на задграничните си активи и ангажименти, а американската външна политика се нуждае на базата на

ограничени стратегически позиции да разгледа своите национални интереси, твърди авторът.

Трябва да се закрият базите в Германия и да се изведе войската от Афганистан, се казва в статията.

Американските войски трябва да се върнат у дома си и ще бъде повече от добре, ако това решение бъде взето от самите САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;