Юристи твърдят, че има достатъчно основания имунитетът на Борис Вангелов да бъде свален и нямало да бъде изненада, ако Сотир Цацаров го поиска. Може би затова през последните седмици депутатът се разхожда като муха без глава в кулоарите на  парламента и избягва питанията на журналистите.

Прокуратурата викнала Вангелов на килимчето, защото през 2016 година, когато той все още е председател на ДАБЧ. Върховната административна прокуратура прави проверка, която показва, че Агенцията издава удостоверения на лица, за които наличието на роднина от български произход не е безусловно доказано.

“Проведени бяха общо 113 проверки. От тях стана ясно, с изключение на 2 преписки, всички останали са решени извън еномесечен срок по чл.15 ал. 3 от ЗБГ”, пише тогава прокурор Беремска в писмото си до Борис Вангелов.

Проверява се и на какво правно основание човекът Каракачанов е издал заповед на подчинените си служители, с която ги задължава да издават удостоверения за български произход на чужди граждани по критерии, които ги няма в закона. На проверяващите са направили силно впечатление съдържащите са в заповедтта указания, които са различни за гражданите на различните държави без законът да прави разграничение за чуждите граждани от български произход.  Прокурарите изясняват как Вангелов е подбирал чуждестранните НПО-та, които е признавал за български.

Силно вречатление прави фактът, че не е имало публично обявление за събиране на кандидатурите, но в същото време били подадени искания от десетки организации. Загадка било как и с какви мотиви едните са вписани, а другите не са. Любопитното е и обстоятелството, че половината от НПО-тата са приели един и същи устав.

Били сменени само имената. Най- големият страх на Каракачанов, Вангелов и всички във ВМРО бил задържаният като организатор на престъпна група за подкупи Петър Харалампиев да не и отвори устата. Имало сериозни съмнения, че той не е главата на бандата, търгуваща с българските патриоти, а е само подставено лице. Още данни по аферата вероятно ще лъснат след проверката на МВР и Държавна агенция “Национална сигурност”, която Бойко Борисов разпореди. Премиерът настоява максимално бързо те да проверят всички издадени български окументи за самоличнос на чужди граждани през последните 5 години.

BNews

Тагове: ; ; ; ;