В Русия стартира нова държавна космическа програма, посветена на усвояването на Луната, това сподели председателят на Научно-техническия съвет на «Роскосмос» Юрий Коптев.

«Първоначално се планираше програмата да бъде само за свръхтежката ракета.

Но всички разбират, че не можем да се ограничим само с една ракета, това не е правилно.

Затова трябва да има отделна космическа програма», отбеляза той.

Според него, изпълнението на отделната програма по свръхтежък носител би означавало «да го създадем и да го изпратим в космоса».

Създаването на свръхтежка ракета-носител към 2028 година следва от указа на президента на Русия, за целта ще е нужно в близките години да се отделят значителни средства, а също да се промени структурата на промишлеността и инфраструктурата на космодрумите.

В програмата ще бъдат включни автоматичните станции, които Русия планира да изпрати на Луната през 2020-те години, а също създаването на нов кораб и решаването на проблемите с радиационната защита.

Според неговата оценка, реализирането на програмата ще се нуждае от стотици милиарди рубли.

«Ако полетим на нов кораб, това ще озаначава, че сме изработили нова конструкция, нова перспектива», подчерта Коптев.

Той припомни, че по програмата Л-1 в края на 60-те години са извършени 11 пуска, които са показали, че СССР има технологии да прелети около Луната с втора космическа скорост, а също да създаде конструкция, която да извържи влизането в атмосферата.

Както подчерта Коптев, програмата не е била предназначена за полет с човек, защото е задействал политическият принцип: американците първи стъпиха на Луната и Л-1 изгуби своята актуалност.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;