Путин може да си позволи да бъде доволен, счита Мики Ахаронсон, сътрудник на Йерусалимския институт за стретигически изследвания.

Руският лидер успя да разбие западния лагер и да мобилизира водещите европейски страни за реабилитация на Сирия, оставайки САЩ и Великобритания зад борда.

И това след санкциите за Крим и обвиненията за намеса в изборите по целия свят, пише авторът.

В края на миналия месец лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция се събраха в Истанбул, за да съдействат за регулиране на сирийската криза.

Това събитие практичеки не бе отразено от израелските средства за масова информация.

На снимките след завършването на конференцията президентът Владимир Путин изглежда усмихнат и доволен.

След публикуване на изявлението стана ясно защо.

Първо, заради тези, които отсъстваха.

САЩ не взеха участие в обсъждането в Истанбул, процесът на регулиране в Сирия се води в същото време, в което нито американците, нито британците са на снимката.

В заключителното изявление се приветства процесът в Астана, а не женевският.

И двата процеса са призвани да регулират кризата, но в първия си сътрудничат Иран, Турция и Русия, а във втория  западните страни.

ООН и другите международни организации призовават колко се може по-скоро да се окаже хуманитарна помощ с особено внимание върху създаването на инфраструктура на Сирия, за да се обезпечи завръщането на бежанците в страната им.

Путин работи в продължение на много месеци, за да получи международна подкрепа за възстановавянето на Сирия.

Но западните страни начело със САЩ и свързаните с тях държави не са радостни от перспективата да помогнат, поради разрива между мълчаливото съгласие с управлението на Асад в Сирия и харченето на ресурси за този режим.

Истанбулската декларация напълно промени картината: Меркел и Макрон решиха да поемат курс към облекчаване на бремето, което понасят двете им страни, приемайки мигранти, дори с цената на фактическото признаванае на Асад и действията на Русия по запазването на режима.

Путин успя да разбие западния лагер и да мобилизира водещите европейски страни за реабилитацията на Сирия, оставяйки САЩ и Великобритания зад борда.

Той отново направи Русия основен посредник в международните конфликти и я приближи към статуса на свръхдържава.

Няма съмнения, че Путин има основания да бъде доволен.

Мики Ахаронсон — сътрудник на Йерусалимския интитут за стратегически изследвания  (JISS), по-рано оглавяващ Отдела за външна политика към Съвета за национална сигурност.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.haaretz.co.il/opinions/letters/.premium-1.6635261

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;